уторак, 23. август 2011.

US Open Kvalifikacije - Na skeneru: Renata Voracova



Pre nekoliko časova obavljen je žreb za kvalifikacije za poslednji "Gren Slem" turnir ove sezone koji će se odigrati na terenima "Flašing Medouz" od 23. Avgusta do 10. Septembra.

U žrebu se, po prvi put u svojoj karijeri, našla i Aleksandra Krunić, koja će u prvom kolu ukrstiti rekete sa 15. nositeljkom iz Česke Republike Renatom Voracovom.

Dvadesetsedmogodišnja Čehinja je rođena i živi u Zlinu u Češkoj, visoka je 176 cm i igra desnom rukom. Igra dvoručni bekhend i njena omiljena podloga je šljaka, na kojoj je upravo i postigla najveće uspehe u karijeri. Tenisom je počela da se bavi kada je imala 7 godina a dugogodišnji trener joj je Libor Šubert.

Trenutna pozicija na WTA listi 129, a najbolji renking ostvarila je 11. Oktobra prošle godine kada je bila 74. Još uvek je bez WTA titule u singlu. Ipak, Renata se mnogo bolje snalazi u dublu, gde već ima 11 WTA titula, od kojih jednu ove sezone u Fesu u paru sa Andreom Hlavackovom. Trenutno je 50. na listi u dublu, dok je najbolji plasman zauzimala u Januaru 2008. godine kada je bila 40. Voracova je takođe imala i veoma zapažene rezultate u juniorskoj konkurenciji, gde je bila 4. u singl, a 3. u dubl konkurenciji. 2000. godine osvojila je i svetsko prvenstvo za juniore pobedom nad Jelenom Janković u finalu.

Nažalost, Čehinja je ušla u dobru formu u prethodna 2 meseca u kojima ima skor 9-4. Igrala je polufinale turnira u Kontreksvilu i Trnavi(50.000$ oba), četvrtfinale Olomouca(50.000$) i 2. kolo Bukurešta(100.000$+H). Ipak, među 9 pobeđenih igračica samo se jedna nalazi u top 200
tako da njena forma možda i nije relevantna u ovom slučaju. Treba napomenuti da je nešto pre ove forme bila i u višemesečnom postu, kada je izgubila 6 mečeva zaredom, od Aprila do Juna ove godine.

Njoj će ovo biti osmo pojavljivanje na US Openu. Još uvek nije beležila pobede u glavnom žrebu, ali se dva puta probijala kroz kvalifikacije. Prošle sezone izgubila je od Cvetane Pironkove 6-3 6-4 u prvom kolu. Do sada u karijeri ima samo jednu pobedu na Gren Slem turnirima, i to na Australian Openu 2007. godine, kada je nakon kvalifikacija dobila i Američku igračicu Megan Šonesi u prvom kolu. Ipak, ono što može da ohrabruje Aleksandru je što Renata nema pobedu na prethodnih 6 Gren Slemova, bilo u kvalifikacijama ili glavnom žrebu.

U ovom duelu favorit će svakako biti Čehinja, pogotovo imajući u vidu Aleksandrine probleme sa povredom u prethodnih par meseci. Ipak, ukoliko se potpuno oporavila, definitivno neće biti bez šansi protiv igračice čija je teniska karijera u opadanju. Nadamo se da će svojom borbenošću doći do tako potrebnih 40 poena koje donosi sam plasman u 2. kolo kvalifikacija na Gren Slemu.

Meč je zakazan za poslednji u sutrašnjem programu na terenu broj 8. Početak se očekuje nešto nakon ponoći po centralno-evropskom vremenu.

Pobednica ovog duela u drugom kolu ide na bolju iz meča Elena Bogdan-Karin Knap.

1 коментар: