понедељак, 11. јул 2011.

Biografija

Aleksandra Krunić je srpska teniserka, rođena 15. Marta 1993. godine u Moskvi, gde i trenutno živi. Potiče iz srpske porodice koja se pre njenog rođenja preselila u Rusiju.

Tenisom je počela da se bavi sa 7 godina, igra desnom rukom i ima dvoručni bekhend. Glavni adut joj je precizni forhend, dok se fenomenalno snalazi na mreži. Segment koji bi mnogo mogla da popravi u budućnosti je servis, koji je za nju nemoguće dovesti do savršenstva zbog nešto manje visine(165 cm). Ipak, nedostatak u servisu ona kompenzuje fenomenalnom kretnjom na terenu, te joj najviše odgovaraju tereni na šljaci na kojima je i ostvarivala najbolje rezultate. U poslednjih par meseci trener joj je Slovak Mojmir Mihal, nekadašnji trener Magdalene Ribarikove i selektor Slovačkog Fed Kup tima.

Trenutno zauzima 217. mesto na WTA listi i četvrta je najbolja srpska teniserka u ovom trenutku. Svoj najbolji renking dostigla je 16. Maja ove godine kada je bila 208. Ove sezone zabeležila je svoju prvu WTA pobedu, u Budimpešti, kada je nakon 3 pobede u kvalifikacijama eliminisala Ninu Bratčikovu, a u drugom kolu, najviše zbog neiskustva ispustila pobedu protiv treće nositeljke Klare Zakopalove, 5-7 5-7. Veliki uspeh postigla je i na jednom od najvećih ITF turnira ove sezone, u Pragu, kada je nakon 3 pobede u kvalifikacijama(bez izgubljenog seta) nanizala i tri pobede u glavnom žrebu, nad Sanjom Mirzom, Marianom Duke-Marino i Denisom Alertovom, a u polufinalu za nju je prejaka bila prva nositeljka i osvajačica Vimbldona, Petra Kvitova. I u tom meču Aleksandra je pokazala svoj raskošan talenat i jako dobro odigrala meč protiv mnogo iskusnije protivnice. Svoj talenat pokazivala je i u mlađim kategorijama, pošto je sa jedva punih 16 godina došla do svog najboljeg juniorskog renkinga, 17. pozicije na juniorskoj listi, kada je odlučila da više ne igra juniorske turnire. Pre toga igrala je i finale juniorskog Australijen Opena u dublu, u paru sa Sandrom Zanijevskom. Svoj prvi profesionalni turnir osvojila je sa 15 godina, kada je osvojila turnir u Prokuplju za koji je dobila specijalnu pozivnicu. Te godine bila je najmlađa osvajačica nekog seniorskog turnira.

Ipak, "hajlajt" prve polovine ove sezone za Aleks su definitivno njeni nastupi u Fed Kupu u kojima je ova osamnaestogodišnja devojka ostavila dušu na terenu i prvo nas spasila ispadanja iz druge svetske grupe, a zatim obezbedila ulazak u prvu, i mesto među najboljim svetskim Fed Kup timovima sledeće sezone. Već u njenom singl debiju za naš tim videlo se koliko joj znači nastup za reprezentaciju i koliko je ponosna na svoju nacionalnost. Dala je sve od sebe, ali ipak 20 centimetara viša Kanađanka Marino je na kraju izašla kao pobednica 6-3 3-6 7-5. Imala je Aleks veliki zaostatak u 3. setu, ali se fenomenalno vratila do 5-5 kada više nije imala snage. Tada je došao momenat kada nam je svima kupila srca svojim suzama nakon poraza. Ipak, smogla je snage da nakon ovako bolnog meča već sledećeg dana izađe na teren u dublu i svima pokaže svoj najbolji tenis. Blistala je Aleksandra Krunić tog dana, bila je nepogrešiva. Ponašala se kapitenski, u stalnom pokretu i uspevala je da pokrene Bojanu Jovanovski, umornu nakon dve singl pobede. Njenim fenomenalnim tenisom, Srbija je došla do pobede u dublu od 7-6, 6-4 i plasmana u Plej-of za prvu svetsku grupu. Nakon par meseci sledi i fantastični nastup sa Jelenom Janković protiv unapred favorizovanih Slovakinja. Igrala je u grču Aleksandra prvi set i prvu polovinu drugog, a Jelena je bila umorna od dva singla. Imale su Slovakinje 6-2 5-1 a tada na scenu stupa Aleksandra, spašavajući par meč lopti veoma riskantnim, ali i preciznim forhendima. Bilo je neverovatno videti koliko samopouzdanja i hrabrosti ima ova devojka. Slovakinje su neprestano gađale Aleksandru ali im se to obilo o glavu. Na kraju, naše devojke su slavile sa 2-6 7-5 9-7 i tada je Aleksandra postala heroj nacije.

Нема коментара:

Постави коментар